Странице

Rukavice


Pretpostavlja se da su prve rukavice stvorene pre više od hiljadu godina, kada je čovek otkrio da se obmotavanjem životinjske kože, može zaštititi od hladnoće. Arheološka iskopavanja potvrdila su da je i egipatski faraon Tutankamon, još 1350. god. pre nove ere, posedovao rukavice od kože.

Oko 1000-te godine pojavljuju se prve ženske rukavice. Izrađivale su se od različitih materijala i ukrašavane na hiljadu načina.}


Engleska kraljica Elizabeta je uvela nošenje rukavica koje su bile izvezene i ukrašene dragim kamenjem.
U 13. veku su se pojavile prve pletene rukavice. U 17. veku su se pojavile fino obrađene i obrađene sa pletenim detaljima, rukavice sa prstima.

Pojavom mode odeće sa kratkim rukavima, ženske rukavice do nadlaktice su ponovo dobile na značaju i ostaju u modi do sredine 20. veka kao veoma neophodne za balove.


Smenjivanjem raznih vremenskih perioda, rukavicama su pridavana različita simbolička značenja. Nošenje rukavica bio je znak otmenosti. Skidanje rukavica pred nekim bilo je priznavanje njegove nadmoći. U srednjem veku izazivanje na dvoboj bi se izvodilo tako što bi jedan muškarac bacio u lice drugom ili bi ga simbolično ošamario rukavicom.
Vekovima su rukavice bile i važan deo ''pribora'' za zavođenje. Kad bi neka dama ispustila rukavicu na pod, njen bi izabranik dignuvši rukavicu  sa poda mogao pristupiti i započeti razgovor.
Bilo da su kožne, vunene, satenske ili čipkane, šarene ili jednobojne, rukavice su, danas, nezaobilazan deo svakodnevne garderobe.  Različite, napravljene od prirodnih ili veštačkih materijala, postavljene ili ne, sa jednim ili svih pet prstiju, one su ne samo zimski odevni predmet već i omiljeni detalj modnih  kreatora.  





}

Нема коментара:

Постави коментар